Pagina principala

Sistemul bonus-malus tradus


Cred ca ai mai citit si prin alte parti ca  sistemul bonus malus e format din 14 clase de Bonus (adica de reduceri) si 8 clase de Malus (adica penalizari). Atunci hai sa le intelegem! Daca te uiti pe RCA-ul tau de acum vei vedea ca in partea stanga jos iti e scris “B/M :” si apoi clasa ta actuala. Daca scrie B0 inseamna ca atunci cand ai incheiat RCA-ul nu ai primit nici o reducere din sistemul Bonus Malus. Asta se intampla numai cand masina e proaspat inmatriculata si nu ai mai fost cuprins in sistem cu alta masina. La fiecare reinnoire a asigurarii RCA vei urca pe clasa de bonusuri pana la B14 care inseamna o reducere de 50% din tariful asiguratorului.

 

Cum a inceput totul ?

 

Din nevoia de penalizare a soferilor pagubosi si rasplatirea a celor atenti in trafic. Sistemul a fost gandit si regandit cativa ani pana la implementarea sa in 01.01.2010. Aproape toate masinile in acel an au avut ca si clasa de start clasa B0. Multe au sarit la B1 si B2 iar altele la M4, M6 si M8, in functie de cate daune au avut in 2009. A existat si o parte din masini care nu au plecat de la B0 pentru ca nu erau gasite deloc in CEDAM (serii de sasiu introduce gresit in baza de date) si abia atunci treceau la B0 si erau pentru prima data cuprinse in sistemul bonus-malus.

 

Cum sar din clasa in clasa ?

 

Simplu ! Sa zicem ca ai B0 acum si iti faci RCA-ul pe 6 luni si nu ai daune. Pentru acest lucru vei urca de la clasa B0 care nu iti ofera nici o reducere la clasa B1 care iti ofera o reducere din pretul RCA al asiguratorului de 5%. Daca iti faci pe 12 luni vei urca la clasa B2, adica 10% reducere.

Prin urmare : fara daune, la reinnoirea pe 6 luni urci o clasa si doua clase la reinnoirea pe 12 luni.

Dar sa zicem ca ai folosit RCA-ul tau in anul anterior (2010). Sa mai zicem ca ai avut B0 pe polita precedenta. Cand te vei duce s-o reinnoiesti vei fi gasit in CEDAM cu clasa anterioara B0 si pentru ca apari si cu o dauna te va duce la M4 (30% majorare din tariful RCA). Cand clasa ta incepe cu “M” inseamna ca ai fost penalizat pentru o dauna (sau mai multe).

 

Cat timp platesc pretul majorat ?

 

Pai asta depinde de clasa bonus-malus la care esti. Luam, pentru lamurire, cazul in care ai acum M4 pe RCA. La prima reinnoire pe 6 luni vei cobora la M3 (ceea ce inseamna 20% majorare din tariful RCA al asiguratorului) sau la M2 daca reinnoiesti pe 12 luni. Anul urmator vei simti in continuare penalizarea dar mai mica. Si o tii tot asa pana ajungi iar la B0 si apoi incepi iar sa mergi pe partea cu reducerile.

Prin urmare, la reinnoirile din 6 in 6 luni, de la M4 cobori la M3, apoi la M2, la M1 si apoi la B0 si gata cu penalizarile. La 12 luni vei cobori de la M4 la M2 si de acolo la B0. In total iti va lua 2 ani ca sa scapi de dauna si in al treilea an nu vei mai plati penalizari. Cel putin asa e in teorie, uneori practica difera.

Sfat : nu vinde masina ca sa scapi de dauna ! Iata ce scrie in lege :

(2) În cazul înstrăinării/radierii vehiculului asigurat, stabilirea noii clase de bonus-malus pentru un vehicul nou-dobândit se face pornindu-se de la clasa bonus-malus de care asiguratul a beneficiat anterior.

Adica daca ai M8 si vinzi masina atunci cand iti vei cumpara o alta masina vei incepe cu M8. Daca ai doua masini si cu una faci dauna sistemul te taxeaza numai pe masina cu care ai avut dauna, cealalta nefiind afectata. Sistemul nu este clar in legatura cu ce se intampla in cazul in care ai doua masini si o vinzi pe cea cu dauna.

Schema penalizari

 

Exemplu

Inca un exemplu pentru clarificarea situatiei. Sistemul bonus-malus urmeaza o schema disponibila in normele privind asigurarea obligatorie (vezi figura urmatoare). Daca acum ai B2 si iti faci RCA-ul pe 6 luni treci la B3 (14% reducere din  tariful RCA al asiguratorului) sau la B4 pentru 12 luni (18% reducere din tariful de baza al asiguratorului). Insa daca ai B2 si ai avut o dauna in anul anterior atunci scazi la M2 (10% majorare pentru dauna).

Clasa Bonus Malus

 

Ce inseamna B0, B1, B2, B3, M4,M8 ... ?

 

In spatele lor se ascund procentajele cu care pretul RCA-ului ti se va reduce sau majora :

B0 - nici o reducere, nici o majorare - daca masina e noua in sistemul bonus malus asta va fi prima ei clasa

B1 - 5% reducere

B2 - 10% reducere

B3 - 14% reducere

B4 - 18% reducere

B5 - 22% reducere

B6 - 26% reducere

si tot asa. Acum pe partea cu penalizare :

M1 - 5% penalizare

M2 - 10% penalizare

M3 - 20% penalizare

M4 - 30% penalizare

M5 - 45% penalizare

...

M8 - 100% penalizare - adica tariful iti este dublat

 

Completari !

 

In acest articol am luat in calcul cazurile in care ai avea doar 1 dauna. Sa stii ca normele reglementeaza si cazurile cu 2 daune sau 3 si mai multe. Clasele de malus se intind pana la M8. Daca ajungi sa ai M8 atunci penalizarea iti va dubla pretul RCA-ului si penalizarile te vor urmari ceva timp de acum inainte.

 

Cine imi stabileste clasa mea viitoare ?

 

Totul este informatizat si nu necesita interventia vanzatorului. Calculatorul stabileste clasa la care trebuie sa sari in functie de ce clasa ai acum in sistemul bonus-malus si in functie de despagubirile acordate din cauza ta.

 

Inmatriculez o masina pe numele meu. Ce clasa Bonus-Malus voi avea ?

 

Buna intrebare !

a) Daca e prima masina din viata ta atunci incepi cu clasa B0.

b) Daca ai avut alta masina cuprinsa in sistemul bonus-malus si ai vandut-o si alta nu mai ai atunci pleci de la clasa pe care o aveai la masina veche.

Argument din lege : Articolul 72, punctul 2 : In cazul instrainarii/radierii vehiculului asigurat, stabilirea noii clase de bonus-malus pentru un vehicul nou-dobandit se face pornindu-se de la clasa bonus-malus de care asiguratul a beneficiat anterior.

c) Daca mai ai o masina si mai inmatriculezi inca o masina (adica iti cumperi a doua ta masina), aceasta va avea clasa B0. De ce nu pleaca de la clasa celeilalte masini ? Pai, imagineaza-ti ca aveai doua masini cu doua clase BM diferite. De la care sa te plece sistemul ? In plus, fiecare masina are istoricul ei, nu il impart cu alte masini. Singura situatie cand se mosteneste e cand ai o singur masina, o vinzi si iti iei alta. Si asta numai ca sa nu fugi de eventualele penalizari pe care le-ai putea avea pe masina vanduta !

Argument din lege : Articolul 72, punctul 1 : În situatia în care un asigurat detine mai multe vehicule, sistemul bonus-malus se aplica distinct pentru fiecare vehicul în parte.

 

Unde vad ce clasa bonus-malus am ?

 

Nicaieri ! Cel putin CSA nu a pus la vedere un mecanism prin care poti verifica cu ce clasa apari in baza de date asa cum poti verifica daca asigurarea ta e valabila sau nu. Poate in viitor vei putea, dar deocamdata nu. Baza de date a sistemului bonus malus este accesibila numai prin intermediul softurilor asiguratorilor.

 

Sistemul bonus malus se aplica si persoanelor juridice ?

 

Da, incepand cu 01.01.2012 sistemul bonus-malus se aplica si persoanelor juridice.

 

Afla viitoarea clasa bonus-malus cu reduceri si majorari !

 

Tip proprietar/utilizator
Inmatriculezi acum autovehiculul ?
CNP/CUI proprietar sau utilizator
Serie de sasiu (numar de identificare)

Afla clasa BM

 

 

Tags : sistemul bonus-malus ,clase bonus ,clase malus ,penalizari rca , reduceri rca
2011-05-09 | RCAieftin.NET | Vizualizari : 29245


Victor
Daca in 2010 am produs o dauna si de atunci n-am mai facut nici o asigurare (ca n-am mai circulat), in ce clasa voi fi acum in 2015 cand vreau din nou sa circul si sa inchei o polita?
2015-02-07 - 12:38:1

gab
in sistemul falus bonus vei avea pe viata M4 :))) in sistemul bonus-malus vei sta o vreme acolo pentru ca ai produs accidente, apoi vei incepe sa cresti spre B0 cate un nivel pe 6 luni. explicatiile sunt bune in articol, acum nu stiu ce istoric de daune ai tu. e clar ca ai ajuns aici pentru ca ai condus nasol.
2014-03-09 - 09:09:2

gica contra
Pe penultima polita de asigurare RCA care am avut-o la Uniqa ,am avut Falsus-Bonus M4.actuala asigurare RCA la falsus bonus apare tot M4(Mentionez ca nu am avut nici un accident din 2012)Cum naiba fac ca sa verific prostia asta de falsus bonus ca la carpatica asig unde am asig acum au zis ca nu e
2013-12-23 - 21:42:2

Darius31TM
buna ......eu sunt mai de la tara si am cam chiulit de la scoala dar la bani nu ma face nime .....:)))) am doua masini una de 5 ani cu bonus b6 si una cumparata recent cu bonus b0 ......lamuritima si pe mine bonusul se acorda masini sau titularului de rca .....precizez ca nu am avut nici un eveniment rutier in 15 ani de sofat.....
2013-07-26 - 23:14:2

ION
eu cu bani ce-i dau pe asigurare i cumpar o dacie la ala care i-am indoit o usa.
2013-03-15 - 20:03:2

alex
eu am masina din 2007 fara accident si am B\M CED ce inseamna asta ?
2012-11-25 - 10:42:4

BIA
mi se pare o mare,da foarte mare porcarie,in prima polita pe 2011 apar cu B2,in a doua polita apar cu M2 si nu am avut nici un accident :-j astia nu stiu cum sa jecmaneasca oamenii
2012-10-29 - 11:06:1

Greta06
Am facut un RCA si labonus/malus au pus M4,dar eu nu am avut accident din anii anteriori .Autovehiculul am cumparat din tara vecina in 2007.din 2010 am facut RCA -ul la EUROINS ,si ei au zis ca am avut dauna 2009,atunci eu dece nu stiu nimic,, Va rog sa-mi dati un sfat ce sa fac?O fi gresit ei la sria sasiu al masinii...la asta m-am gandit eu. Va multumesc anticipat si cu nerabdare astept parea d-voastra..
2012-05-15 - 15:47:0

Dan
@Florin : ai vandut ceva in viata ta ? Verifica-ti datele de pe polita, poate ai B0 pentru ca brokerul nr. 2 te-a scos asa cu o serie de sasiu gresita ca sa te prinda cu banul. Esti cel putin naiv !
2012-03-30 - 02:44:1

Sfat Util
@daniel : pentru orice nelamurire cu clasa BM poti solicita informatii de la Asiguratorul in cauza si depune o cerere catre CSA referitor la clasa BM. Lucrurile se pot indrepta daca ai fost neindreptatit.
2012-03-30 - 02:42:0

daniel
in 2011 am accidentat pe cineva(masina);dosarul de intelegere amiabila a fost respins;i-am facut masina lu' ala cu banii mei-si acum surpriza:BM 2?????????????????????
2012-03-29 - 08:45:4

Florin
Asta cu bonus falus e o japcarie romaneasca. Pai cum e posibil la un broker sa fiu gasit cu m3 si la brokerul de langa el...4 metri distanta sa fiu gasit cu B0? asta dovedeste clar cat de bine functioneaza cedam si csa...si cum asiguratorii cauta orice mijloace sa te fure. Nu mai vorbesc de plata daunelor de catre ei ca aici e alt subiect. Sfatul meu...daca aveti falus-malus...cautati un asigurator cu baza de date mai "prietenoasa" si ati rezolvat problema
2012-03-26 - 15:17:5

Ionut
Doar o dauna si ai sarit la M8 ? Pai pentru M8 sigur ai avut 3 daune ! Eu zic sa lasi volanul, Darius !
2012-03-22 - 20:04:0

Darius
eu am avut in 2009 un accident usor o tamponare foarte usoara si sunt incadrat la clasa M 8 ca sa vedeti ce bine le functioneaza sistemul, acum urmeaza sa trec la M 6 si ma razboiesc cu asiguratorii dar pana acuma nime nu ma lamureste...
2012-03-16 - 21:07:2

alex
@dani : fa o sesizare catre CSA si asiguratorul tau de anul trecut si iti vei primi raspunsul.
2012-03-08 - 23:07:2

dani
am o intrebare: in 2011 am avut o accidentare usoare in care am atins 2 masini nu grav ...dece sunt clasat la m7?
2012-02-15 - 19:47:5

catalin
CAT TIMP DUREAZA SA IMI EXPIRE m2 LA CATE ASIGURARI/SAU PE CE PERIOADA TRB SA PLATESC IN PLUS?
2012-01-27 - 21:29:5

Ionut
@kito : Asiguratorii nu ofera mereu clasa BM corecta ! Sub pretextul ca verifica in propria versiune de CEDAM intai te gasesc cu o clasa mai mica => reducere mai mica.
2012-01-25 - 15:57:1

ZSUZSA
in ce clasa sunt pot sa aflu undeva
2012-01-21 - 16:14:1

iulian b
in data de 21.05.2009 am avut o dauna de ce trebuie sa platesc si in 2012 penalitati daca am platit si in 2010 si in 2011
2012-01-05 - 10:29:1

kito
In mod normal ar fi trebuit sa fiu incadrat B3 respectiv B4 deoarece in decursul anului nu am avut nici un eveniment rutier.
2011-12-21 - 22:50:4

kito
In data de 24.09.2010 la incheierea politei pe 6 luni aveam clasa B2 ( OMNOASIG ).In data de 24.03.2011 la incheierea unei noi polite ( UNIQA ), figuram cu B1 respectiv B2 pentru urmatoarele 6 luni.De ce?
2011-12-21 - 22:47:4

Baimareanca
Sistemul BONUS MALUS este transferabil si in tarile din U.E? Imi iau masina acolo si am aflat ca plata (lunara) a asigurarii ar putea scadea considerabil daca pot dovedi ca nu am avut accidente. Cum pot obtine astfel de dovada? Exista vreo lege pt asa ceva? va rog sa-mi spuneti daca stiti careva! Multumiri.
2011-12-12 - 12:47:5

ION TOABES
am o dauna in noiembriie 2009 (pe asigurarea din 2009). In 2010 nuam fost penalizat, iar in 2011am fost penalizat cu M4. Sa inteleg ca paguba s-a inregistrat in 2010? De la care asigurator, ca nu era acelasi sau nu conteaza?
2011-11-24 - 21:22:3

Marin Alina
O precizare: prin "anul anterior incheierii politei" se intelege anul calendaristic anterior, de exemplu daca aveti o paguba pe 2010 si pe asigurarea de la acel moment aveati B0 pe tot parcursul anului 2011 veti avea M4
2011-11-08 - 22:12:3

Diana
Nu scrie nicaieri in articol ca nu pot verifica valabilitatea unei polite. Articolul nici nu este scris despre acest subiect. Cel mult scrie ca nu poate fi aflata clasa BM printr-un mecanism similar cu cel al verificarii valabilitatii politei.
2011-06-19 - 10:58:1

ms nicoletutza
undeva mai sus scrie ca nu poti verifica daca asigurarea e valabila sau nu...acest lucru se poate verifica,si chiar foarte simplu.intri pe google,accesezi baza de date CEDAM,scrii numarul de inmatriculare,etc si gasesti si acest lucru.
2011-06-17 - 20:57:2

Alexandru
Penalizarea primita pentru 1,2,3 daune depinde si de ce clasa bonus-malus ai atunci ! Daca ai B0 si ai o dauna te penalizeaza cu 30%, pentru doua daune cu 80% si pentru 3 daune sau mai mult cu 100% ! Repet insa : depinde de ce clasa ai in prezent !
2011-06-13 - 21:51:1

ZBARNEA_TEODOR
UNDE GASESC CLASAMENTUL-PENTRU O DAUNA CE PENALIZARE EAU ??? PENTRU 2 ??? ...ETC,AR TREBUI SI FIRMELE DE ASIGURARI SA FIE PENALIZATE TOT PRIN TRUN SISTEM ASEMANATOR CAND NU ISI INDEPLINESC OBLIGATIILE FATA DE CLIENTI SI NU RESPECTA TOT CE SPUNE LEGEA NU DOAR SOFERII!!!!!!
2011-06-13 - 20:44:5

Asteptam si parerea ta despre acest subiect !

Numele tau
Email-ul tau
Comentariul tau